9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


"Είναι χαρακτηριστικό ενός εξελιγμένου μυαλού, να φιλοξενεί μια σκέψη έστω και αν δεν την αποδέχεται" (Αριστοτέλης, 384 π.Χ. - 322 π.Χ.)._______________________" Γνώμην δύνανται να έχουν άπαντες. Γνώσιν δια να έχουν γνώμην έχουν;" (Πλάτων, 427 π.Χ. – 347 π.Χ.).___________________"I keep six honest serving-men (They taught me all I knew); Their names are What and Why and When And How and Where and Who. (Kipling R., 1865 - 1936)

Get Adobe Flash player

GTranslate

Επισκεψιμότητα

Χρήστες
1
Διαχείριση Άρθρων
88
Εμφανίσεις Άρθρων
52936

ΑμεΑ (Άτομα με αναπηρία)  

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του "Κοινωνικού Αποκλεισμού". Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, United Nation, Human Rights and Disabled Persons.

(Σταύρη Ζήνωνος Νοσηλευτική Λειτουργός Τομέας Ασφάλειας και Υγείας, ΥΑΔ)

 

Από το ΣΦΦΕ 

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ...ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

"Μπορώ να προσφέρω ό,τι και εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία" 

Πηγή: https://www.facebook.com/sffegr/photos/a.1510016469273914/2481037955505089/?type=3&theater

 

Με την έννοια της Θαυμαστής, περιφανούς, ξακουστής, φανερής - ορατής από παντού ή από μακριά (Henry G. Liddell & Robert Scott, Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας,Εκδόσεις Ιωάννης Σιδέρης, Τόμος Α΄).

 

Εναρξη δραστηριοτήτων στις 9:00 στο αμφιθέατρο του Σχολείου: 

α) Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ομάδας Μαραθωνοδρόμων Γιαννιτσών κ. Στέλιο Φιούνη για της αξία και την σημασία της προσπάθειας της συμμετοχής και της άσκησης - άθλησης. Παρουσία αθλητών Μαραθώνιου δρόμου.

  

 

β) Εισήγηση - Παρουσίαση της διεθνούς παίκτριας πετοσφαίρισης κα Φωτεινής Καφετζάκη.

Η Φωτεινή ¨Εν Δράσει¨

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ, 2002)

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

 

γ) Ενημέρωση από τον Γραμματέα του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών για το άθλημα της κωπηλασίας και παρουσίαση του Βασίλη Τσαλικίδη, Πανελληνιονίκη, 1ου βαλκανιονίκη και 6ου Παγκόσμιου πρωταθλητή. 

Ο Βασίλης "Εν πλώ"

 

 

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ.

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΠΑΝΟ - ΚΟΛΑΖ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ Κ. ΦΙΟΥΝΗ ΣΤΈΛΙΟ, ΤΗΝ ΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΦΕΤΖΑΚΗ, ΤΟΝ Κ.ΜΑΞΟΥΡΗ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΛΑΜΠΡΥΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΥΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

 

 

 

Υποκατηγορίες

Copyright © 2021 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ  Rights Reserved.